Karpatka nieco cytrynowa

Kto ma dziś ochotę na coś słodkiego do niedzielnej kawki :) U mnie gości dziś karpatka z kremem cytrynowym. Z racji tego,że raz w tygodniu  pozwalam sobie na mały kawałek ciasta. Wiem, że nie jest to za bardzo dietetyczne ciacho ale niech dieta nie kojarzy się tylko z zakazami a była przyjemnością :)

IMG_6932

Ciasto:

  • szkl. wody
  • pół kostki margaryny
  • szkl. mąki
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotowujemy z margaryną i dodajemy mąkę,dokładnie mieszamy. Studzimy i dodajemy miksując po jajku na koniec proszek do pieczenia. Dzielimy ciasto na 2 części,rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i pieczemy 20 minut w 220 st.

Krem:

  • 1 l mleka
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • olejek cytrynowy
  • pół cytryny
  • kostka margaryny

Z litra mleka odlewamy 1 szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i olejkiem cytrynowym. W odlanej szklance mleka rozrabiamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka aby powstał budyń. Studzimy i ucieramy z margaryną i wyciśniętym sokiem z cytryny i otartą skórką (budyń musi być dobrze ostudzony bo przy ucieraniu z margaryną się zważy). Przekładamy kremem ciasto, dodatkowo oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :) życzę Wam udanej niedzieli :)

 

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.