Kruszaniec z truskawkami z bezą śmietankową

Mmm truskawki, uwielbiam! Skoro są to trzeba je wykorzystywać w każdy możliwy sposób. Do tego to źródło wielu cennych witamin. Jedzmy je ile się da! U mnie gościły już w różnoraki sposób a tym razem postanowiłam upichcić szybkie ciacho z truskawkami w roli głównej. A czemu by nie na weekend w sam raz :)

b2

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • pół szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek (kroimy na pół)

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym jak już dobrze utrzemy dodajemy po żółtku nadal ucierając pod koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ( ciasto nie musi być całkiem zbite może się kruszyć).

Beza:

  • 6 białek
  • szkl cukru
  • 2 krople aromatu śmietankowego

Białka ubijamy dodajemy cukier (masa musi być sztywna) na koniec dajemy aromat.

b1

Blaszkę wykładamy pergaminem, kruszymy ciasto potem je ugniatamy tak by się połączyło( mały kawałek zostawiamy na wierzch bezy). Na ciasto układamy pokrojone truskawki przykrywamy masą z bezy posypujemy resztą ciasta. Pieczemy w 180 st ok. 25 minut i po tym czasie zmniejszany temperaturę do 160 st na 15 minut.

page

Smacznego :)

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.