Kruche z musem borówkowym

Robicie w weekend jakieś ciacha:) Mi się czasami zdarza, choć staram się słodkiego nie jeść aleee jak już to wybieram trochę zdrowszą domową alternatywę :) Żeby wilk był syty i owca cała. W końcu to, że ja tak troszkę unikam to nie znaczy, iż wszyscy w moim domu to robią.  Tak więc łapcie przepis, bo uważam że warto no i pracy mało :)

7

Ciasto:

  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 250 dag masła
  • 1 jajko

Mieszamy wszystkie mąki i ksylitol razem z masłem ( ja to robię robotem) na końcu jak się zrobi kruszonka dodajemy jajko .Gotowe ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. godzinę.

Mus borówkowy:

  • 500 dkg borówki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego( rozrobionego w niecałej szkl wody)
  • łyżka masła

Borówki smażymy na łyżce masła z miodem jak przybiorą formę lekkiego musu( nie muszą być całkowicie miękkie) dodajemy rozrobiony budyń i chwilkę jeszcze gotujemy aż mus zgęstnieje( ok 1 min).

Zmrożone ciasto ok. 3|4 wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem następnie dajemy mus borówkowy i na wierzch resztę ciasta. Pieczemy 30-40 min w temperaturze 170 st.

7

8

1 (2)

Nic tylko czekać aż ostygnie oprószyć cukrem pudrem. Zrobić pyszną kawę i się delektować :)

Smacznego :)

ps. Jestem ciekawa waszej opinii :)

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.